Menu

Kunsten å investere i kunst

Skal du begynne å samle på kunst må du først ha litt penger til overs og være klar over at dette er det ekspertene kaller langsiktig investering. Derfor er det også viktig at du ikke bare investerer for å investere, men har en viss lidenskap eller interesse for kunst.

Er du ny bør du satse på sikre kort

Dersom det å investere i kunst er helt nytt for deg, bør du satse på det som kalles sikre kort. Det vil si kunstnere som allerede er

etablert og anerkjent. Da er det mindre risiko for at du taper penger, og verdien på kunsten du har kjøpt vil holde seg stabil.

Kunsteksperter bruker Picasso som eksempel på dette. Han er en av verdens mest etablerte og anerkjente kunstnere, og derfor er det trygt å investere i kunst signert ham. Prisene vil kanskje ikke stige så mye, men du risikerer heller ikke at verdien faller dramatisk. En annen fordel med slike etablerte kunstnere er at prismarkedet for deres verker er det samme over hele verden. Andre sikre kunstnere er norske Munch.

Videresalg av kunst

Det finnes de som investerer i kunst med det formålet å selge det videre med fortjeneste. Noen kan være heldige og kjøpe et kunstverk for 40 000 kr og ti år etter selge det for 200 000 kr. Er det videresalg som er drivkraften din må du opparbeide deg kunnskap om hva markedet vil ha. I tillegg må du finne balansen mellom markedets smak og din smak. Du bør jo like å ha kunsten du investerer i fremme i din egen bolig.

Vær oppmerksom på at dersom kunsten du selger har vært en del av innboet ditt, slipper du å betale skatt av fortjenesten.

Kunsten å investere i kunst handler altså om å ha penger nok til å investere, mot til å satse, en langsiktig horisont og kunnskap.

Ikke baser kjøpet ditt på kun følelser

Slik du sikkert har skjønt er det penger involvert når du skal investere i kunst. Derfor er det viktig å ikke kun basere innkjøpet på

hva du liker og egne følelser. Skal du ha noe igjen for investeringen din må du ta deg tid til å sjekke markedet og gå på utstillinger. Spør gjerne noen om råd, slik at du sikrer kvaliteten på det du kjøper. Dette er spesielt viktig om du er helt ny på dette med kunstinvestering. Det er med kunst som med mye annet. Dersom det er veldig rimelig er det gjerne en grunn til det. Det kan godt hende det likevel er hyggelig å kjøpe det for å ha det på veggen, men om du skal investere og få et mulig utbytte senere, må du tenke langsiktig.

Startkapital

Dersom kunst er noe som virkelig interesserer deg og du har funnet et kunstverk å starte samlingen med, kan det hende du trenger litt startkapital. Et lån uten sikkerhet kan være løsningen du trenger. Klikk her og les mer om hva dette innebærer før du sender inn en lånesøknad. I likhet med kunst er det viktig å gjøre de nødvendige undersøkelsene først, slik at du ikke må betale mer enn nødvendig.