Menu

Norske skulptører

En type kunst man ikke ser så mange skape lenger er skulpturer. Dette er ganske synd, ettersom man gjennom skulpturer virkelig kan vise frem noe fra alle sider og vinkler på en helt annen måte enn billedkunst kan. Skulpturen står der foran deg som et fysisk objekt. Og her i Norge har vi hatt noen skulptører som virkelig har utmerket seg. Mens visse har tatt sjanser og stått for noe uten å bli anerkjente, har andre virkelig satt seg selv og landet vårt på verdenskartet når det kommer til skulpturkunst.

Marius Heyerdahl, miljøaktivist

Nylig ble en Norsk kunstskatt funnet av dykkere under Varoddbrua i Kristiansand kommune. Bak denne aksjonen sto far og sønn Hauk og Ivo Heyerdahl. Og kunstneren bak skulpturene som ble hentet opp var henholdsvis deres far og bestefar – Marius Heyerdahl. Dette er kanskje et forholdsvis ukjent navn for mange, men Heyerdahl var en aktiv og kreativ kunstner på 60- og 70-tallet. Hans kunstverk tok for seg miljøet og måten vi behandler det på, og han turnerte blant annet Europa med en oljeskadet fugl. I mai 1979 tok Marius Heyerdahl sitt eget liv, men ikke før han hadde kastet sine egne verker i vannet fra Varoddbrua.

Legenden Gustav Vigeland

Den mest kjente skulptøren vi har her til lands er uten tvil Gustav Vigeland. Hans skulpturer rundt om i Frognerparken – også kjent som Vigelandsparken – er legendariske rundt om i verden. Med over en million besøkende hvert år er dette en av Norges aller største turistattraksjoner. Vigeland hadde virkelig et øye for detaljer og realisme, og hadde studert menneskekroppen nøye. I parken finner man alt fra spedbarn til unge og godt voksne mennesker til eldre personer, i alle stillinger og situasjoner, og i både realistiske og urealistiske størrelser og proporsjoner. I løpet av sitt 73 år lange liv rakk Vigeland virkelig å sette spor etter seg.