Menu

Samisk kunst og kultur

Samene er bosatt over hele Norge og de fleste lever som helt vanlige nordmenn. Men det bor fortsatt en del samer i Nord-Norge hvor de opprinnelig kommer fra. Det er bare et fåtall som utøver de tradisjonelle leveveiene som inkluderer reindrift, småbruk og fiske. I dag skal vi snakke om samisk kunst og kultur.

100 år siden landsmøtet i Trondheim
Det er bare få dager siden samene feiret samefolkets dag. Det ble holdt et landsmøte i Trondheim i 1917 der Elsa Laula Renberg, som var en samisk aktivist og politiker, ledet an. Visste du også at samenes land ikke har en landegrense? Samene ønsket at Sápmi skulle være det ett og samme landområde og dekker derfor hele fire land! Norge, Sverige, Finland og Russland. Det er usikkert hvor mange samer som faktisk fins, men vi tror det er 40 000 bare i Norge.

Hvordan feires dagen?
Samefolkets dag er en fargerik dag. Samene synger den tradisjonelle folkesangen joik og det blir holdt konserter, taler og andre foredrag. I tillegg serveres det tradisjonell samisk mat, holdes fakkeltog og gudstjenester på det samiske språk. Feiringen holdes den 6. februar hvert år. Samene som deltar er gjerne kledd i kofter, som er samenes tradisjonelle klesdrakt. Dette er en kledning som ofte har mye farger og med ulike bånd, smykker og annen pynt. Dette er en festkledning laget av ull, da de tradisjonelt holdt på med reindrift og måtte holdes varme.

Det samiske flagget
Det samiske flagget er hovedsakelig blått og rødt, med en sirkel i midten med motsatt farge på hvert felt. Inne i sirkelen går en grønn og gul stripe. Denne sirkelen uttrykker både samhold, kontinuitet og syklisk syn på tilværelsen. Den røde ringen symboliserer solen og den blå ringen symboliserer månen. Dette er farger som også blir brukt i de fargerike samiske koftene. Flagget ser likt ut i alle land uansett om du bor i Norge, Sverige, Finland og Russland. Få en Folkeautomaten bonuskode til odds.

Forfatter og musiker Mari Boine
Hvis du er interessert i å lære mer om den samiske litteraturen, kan du lese en rekke samiske bøker. Forfatter og musiker Mari Boine er et godt eksempel på god litteratur og kunst. Hun har skrevet en rekke bøker og har også spilt inn egne CD-er med samisk musikk. Hun er spesielt kjent for å ha fornyet den samiske joiken, der hun har tatt inn elementer fra jazzen, rocken og andre folkemusikalske tradisjoner. Det har ført til at hun også har vunnet en rekke Spellemannspriser.

Lær samisk kultur på skolen
Nå er det en rekke skoler som ønsker å lære elevene samisk kultur. Vi lærer jo selvsagt litt om samene generelt, men disse skolene har et ønske om å ta det til et annet nivå. I Sør-Varanger har de begynt med et joikeprosjekt for både barnehager, skoler og kulturskoler. Barna lærer både enkel joik og tromming, slik at de får en ekstra smak på den samiske kulturen. Men på de høyere trinnene som ungdomsskole, videregående skole og studenter på lærerutdanningen, så læres det i tillegg en dypere historie. Historien er i både nåtid og fortid.

Lær mer om samisk kunst og kultur!
Den samiske folkedagen er den 6. februar og feires samtidig over alle landene. Det er nå 100 år siden landsmøtet i Trondheim. Flagget symboliserer samhold, kontinuitet og syklisk syn på tilværelsen. Den samiske koften brukes til nå normalt til fest, men også hverdagsklær for noen.