Menu

Å bruke seg selv i kunsten

Du har sikkert hørt uttrykk som å “by på seg selv” eller å “lide for kunsten sin”, og dette er viktig for å skape noe ekte og originalt. Men visse kunstnere tar dette konseptet lengre enn andre. Og det er disse menneskene som tør å viske ut grensen mellom kunstner og kunstverk.

Når kunstneren setter seg selv i fare
Visse kunstnere går så langt at de risikerer både helsen og iblant også livet sitt for kunsten. Den amerikanske tegneren Bryan Lewis Saunders valgte å tegne 30 forskjellige selvportrett ruset på 30 forskjellige rusmidler, både lovlige og ulovlige. Selv om kunstneren var erfaren med flere av rusmidlene tæret det på kroppen. Men det kanskje beste eksemplet på dette i moderne tid er den jugoslaviske kunstneren Marina Abramović.

Marina Abramović kalles “bestemoren til performance art”, og det er ikke uten grunn. Hennes mest kjente utstilling gikk ut på at hun sto stille i 6 timer mens publikum kunne gjøre hva de ønsket med henne – helt uten konsekvenser. På et bord ved siden av henne var det plassert 72 positive og negative objekter publikum kunne bruke, alt fra blomster og fjær til en kniv og en ladd pistol. Stykket endte opp med å vise frem de mørkere sidene av menneskeheten – blant annet skar en publikummer henne på halsen med et barberblad, og en annen fikk henne til å sikte den ladde pistolen mot seg selv.

Utseende som kunst
Det er allikevel ikke alle typer performance art og personlig kunst som trenger å være like risikofylt eller skadelig. Det finnes nok av eksempler på kunstnere som har sett seg selv som et kunstverk i dagliglivet, og på det å vise seg offentlig som å ha en utstilling. Alt fra den ikoniske snurrebarten til Salvador Dali og til den berømte kjøttkjolen til Lady Gaga er eksempler på dette. Skuespilleren Shia LaBeouf dukket opp på en premiere med en pose over hodet hvor det sto “I am not famous anymore”. Dette var ment som et statement om berømmelse, men ironisk nok skaffet det ham mer oppmerksomhet. Det krever mot å stikke seg ut som dette, men det kan ofte være verdt det. Ta en sjanse du også for litt spenning i hverdagen – hva med å prøve ut en Mobilautomaten bonuskode for eksempel?

Hva med deg?
Spør du noen er sære valg som dette bare et desperat skrik om oppmerksomhet, noe som også fører til mer penger. Men spør du andre igjen er det modige handlinger fra kunstnere som tør å ofre seg selv for å si noe om oss som mennesker. Og hvem bestemmer egentlig hvor grensen går mellom performance kunst og hva som ikke er det? Hvor bevisst er du for eksempel på hvilke klær du bruker eller sveisen du har? Hva er det akkurat du prøver å si til omverdenen med stilen din?