Menu

Leve av kunst

Det finnes nok ikke en eneste kreativ person der ute som ikke drømmer om å kunne leve av lidenskapen sin. Uansett om du holder på med billedkunst, musikk, tekst, skuespill eller dans, finnes det et marked der ute som vil betale deg for talentet ditt. Det finnes også fond og støtteordninger som kan hjelpe deg mye økonomisk, så lenge du får innvilget søknaden din og har noe konkret å vise til. Men du må uansett vite hvor du skal lete, hvem du skal kjenne og hvordan du skal gå frem.

Painter drawing a girl at the bridgeEr du rett person?

Om du vil gå inn for å leve av kunsten din er det noen spørsmål du bør stille deg selv. Har du tid og overskudd til å sjonglere kunsten med en vanlig jobb i overgangsfasen? Takler du å ha dårlig råd i periodene hvor du ikke får nok oppdrag? Er du økonomisk ansvarlig og ryddig nok til å drive et eget enkeltmannsforetak? Og har du noen prinsipper du ikke vil bryte i forhold til hvilke oppdrag du takker ja til? Men du står heldigvis ikke helt alene, du kan for eksempel søke om stipend fra staten til å fortsette arbeidet ditt.

Kom deg opp av sofaen

Skal du leve av kunst er du nødt til å kjenne de riktige personene, og det potensielle publikumet ditt er nødt til å vite hvem du er og hva du driver med. Det nytter ikke å bare sitte hjemme i sofaen og vente på å få godt betalte oppdrag. I tillegg til kontakter kan det også være både inspirerende og motiverende å omgi seg med likesinnede fra miljøet, og delta på spennende og sosiale arrangementer. Mange av de største kunstnerne gjennom tidene var kanskje ensomme ulver som holdt seg for selv. Men så døde også mange av dem fattige og ukjente.