Menu

Våren av Botticelli

”Våren” av den italienske renessansemaleren Sandro Boticelli, er et av verdens mest berømte malerier, og også et av de aller mest kontroversielle.

Dette berømte maleriet står permanent utstilt på Uffizi-galleriet i Firenze, Italia; et av Italias viktigste museum spesielt innen renessansekunst. Og det er ikke det eneste maleriet av Botticelli som har fått plass på museet, for der henger også hans ”Venus fødsel” samt ”Tilbedelsen av magikerne”.

Slik leser du bildet

«Våren» og «Venus fødsel» er begge sentrale verk av Botticelli, og begge er påvirket av middelalderens såkalte «gotiske realisme» selv om Botticelli ikke har fulgt denne tradisjonen ett hundre prosent, men avbalansert utrykket noe. Begge bildene er verdensberømte, og de henger også om ikke akkurat ved siden av hverandre så i hvert fall svært nærme hverandre på museet, slik at publikum kan sammenlikne dem.

«Våren» viser en scene som utspiller seg i en skog, eller en hage, og i midten av bildet ser vi nymfen «Primavera» (Venus) som skuer over en mystisk dans som figurene i skogen driver med. Og mens vi snakker om mystikk er det interessant å merke seg at dette ikke er et typisk religiøst andaktsbilde, men en mer hedensk, mystisk variant som har fascinert oss siden det ble vist første gang.

Sandro Botticelli

Bildet ble malt en gang mellom slutten av 1470-tallet og fram til midten av 1480-tallet. Figurene på bildet er fra klassisk mytologi, og om en ser på bildets størrelse og ser det i sammenheng med motivet, så ser vi i Botticellis verk her en helt ny trend som en ikke før hadde sett.

Det består av seks kvinner og to menn, i tillegg til en liten «cherub». Eksperter er enige om at bildet skal leses med en bevegelse fra høyre til venstre. Noe av det mest utrolige med dette maleriet er at en kan identifisere over 500 forskjellige arter planter, samt over 150 forskjellige blomster. Dette høres nesten for utrolig ut for å være sant, men det er bare å se nærmere etter så finner du dem en etter en.

Feelunique koder

Har du hørt om rabattkoder? Dette er koder du kan finne på spesielle nettsider, og som du siden kan bruke for å få gode rabatter på en rekke produkter og tjenester, også muligens dersom du ønsker deg en reise til Firenze for å titte på Botticellis mesterverk. Ellers kan du simpelthen bruke dine bonuskoder (som for eksempel fra Coupi hos Feelunique) i en rekke butikker over hele Norge, samt på Internettet. Det lønner seg å sjekke hvilke bonuser og koder som er tilgjengelige akkurat i dag, så sjekk gjerne dette med en gang. Og vær klar over at nye koder legges til daglig, så det lønner seg å sjekke sidene jevnlig.

En ting er sikkert: Om du en gang tar turen til Italia og Firenze må du sørge for å stikke innom Uffizi-galleriet slik at du kan studere «Våren» nærmere; helst i sammenheng med det andre super-berømte bildet «Venus fødsel». For dette er to av verdenshistoriens aller mest berømte malerier, uansett epoke.