Menu

Slik sover du godt om natta

Et kreativt sinn krever så vel kvalitetssøvn som inspirerende drømmesøvn. Det er ellers mye spennende å finne på om natten, men det mest fornuftige er nok å sove.

Dog ei natt hvor du ligger og vrir deg i desperate forsøk på å sovne inn, mens tankene vandrer andre steder, føles bortkastet.

For å få den gode kvalitetssøvnen, den som gir deg krefter og inspirasjon til en god dags arbeid, bør du vurdere både livsstil og miljø.

Tenk på kroppen din

Hva du spiser og drikker, hvor mye du mosjoner og det du ligger på er alle faktorer som har mye å si for hvordan du sover om natta. Likeså de aktivitetene du bedriver i timene før sengetid.

La oss begynne med mat og drikke. Som en tommelfingerregel kan vi si at det som ellers er sunt for kroppen din, er også godt for nattesøvnen. Da vet du hva som kommer; masse frukt og grønnsaker, spis grovt brød og være forsiktig med fet mat og alkohol. Du kan si at du sovner fort etter et par glass rødvin, men alkoholsøvnen du får etter en solid rangel er dessverre ikke høykvalitetssøvn.

Har kroppen vært i aktivitet i løpet av dagen, aksepterer den lettere betingelsen for hvile og søvn. Du behøver ikke å sykle Birkebeinerrittet eller trene for plass for maratonlaget i OL. En rask spasertur eller ei lett treningsøkt hjelper like mye. Poenget er bare at du ikke legger deg til rette på sofaen umiddelbart etter at du er ferdig med en stillesittende arbeidsdag.

Senga og madrassen har hovedrollene i ditt søvnliv. Sørg for at det er kvalifiserte aktører som fyller disse. Din firbeinte venn senga skal være romslig og solid bygget. Du skal ha plass til hele kroppen, og i tillegg ha litt plass å snu og vende på deg. Og det helst uten at du sjenerer andre som også pleier å ligge i den samme senga.

Hvordan har du det på soverommet?

Madrassen må være myk, men ikke for myk. Jo større du er, jo hardere bør madrassen være for at du ikke skal forsvinne inn i den. Det kan lønne seg med flere lag madrasser som i ei kontinentalseng. Underst er det en rammemadrass, deretter følger en springfjærmadrass og med en overmadrass på toppen. Så kan du jo legge ei ert under og se hvordan det føles.

Noen av oss er også overfølsomme for lys og varme når vi sover. Reguler temperaturen slik at det ikke blir for varmt. Det betyr ikke for mye fyring om vinteren og gjerne et vindu åpent om sommeren. Lyset fra den norske sommernatta kan du effektivt stenge ute med noen gode gardiner.

Det er også en del ting du ikke bør gjøre like før du legger deg. Vi ramser opp; ikke spis tunge måltider, unngå harde treningsøkter og skru av tv-en iallfall et par timer før. Så hva blir igjen? Tja en rolig kveldstur, ei god bok eller lett konversasjon kan jo anbefales. Du kan jo også skru på dataskjermen et kort øyeblikk og få ytterligere søvntips på https://sovbedre.com/.