Møbler som kunst
Møbeldesignerens oppgave er å designe møbler etter estetiske, funksjonelle, tekniske, ergonomiske og økonomiske forhold. Løsninger designes ofte sammen med andre fagfolk som interiørarkitekter og konsulenter. De kan utvikle prototyper til private boliger, kontorer, restauranter, skoler, butikker eller jobber på oppdrag fra større møbelprodusenter. Du har sikkert latt deg inspirere av de mange interiørkonkurransene på fjernsynet, og kanskje har nettopp du en møbeldesigner i deg? Man kan idag utdanne seg til møbeldesigner ved hele 18 forskjellige skoler i Norge. Med samfunnets respekt for kunst, vokser møbeldesignerens ansvar i takt med dets utvikling, og vi kan stadig se flotte nye design på møbler.
Vi har øyne for møbeldesign!
Når mennesket skal kjøpe møbler er det flere elementer det velger ut fra. Noen ser på prislappen og andre ser på kvaliteten. Behovene varierer veldig, og med den utvikles også kravene til møbeldesigneren. Sett vekk fra å være praktisk anlagt samt å like å jobbe med hendene trenger designeren å være kreativ og ha en estetisk utviklet sans. Du har sikkert vært tilskuer til interiørkonkurranser på fjernsynet som amerikanske “Ellens Designchallenge”, og norske som “Tid for hjem”? Den visuelle verden har med andre ord åpnet opp befolkningens øyne for møbeldesign. Vi liker design, det har en spesiell betydning for oss, og kan vi investere i nye møbler så gjør vi det. Med et voksende bevisst samfunn rundt hva vi investerer i så tenker mennesket i gjennomsnitt mest fornuftig. Varehuset IKEA er et godt eksempel på nettopp dette. Her får du både lave priser og “gjør det selv” møbler til hele huset. Med øyne for møbeldesign er vi også økonomiske.
Gjenbruk er populært
Samfunnet verdsetter gjenbruk av diverse artikler deriblant møbler. Med øynene rettet mot en bærekraftig utvikling av energi og interiør preger det også møbeldesigneren. Vi liker å tenke på miljøet, det gir oss en følelse av at samtidig som vi investerer så tar vi vare på kloden. Gjenbruk er populært! Du kan gi dine gamle møbler til noen som trenger dem. Hos Fretex kan du levere både klær og interiør, du trenger ikke kaste møblene selv om du investerer i nye. Kan du ikke levere møbelet selv hjelper også Fretex å hente møbler, og dødsbo. Det har blitt en trend å gi bort møblene sine gratis. På flere sosiale medier kan du også finne grupper hvor medlemmer ønsker å gi bort møbler da de skal investere i nye. Med et voksende samfunn så tar vi ansvar, og vi bør fortsette det gode engasjementet! Flere behov betyr også større ansvar for møbeldesigneren og kjøperen.