Menu

Edvard Munch

Edvard Munch ble født på Løten i Hedmark 1863 og han døde i 1944. Munch er en berømt kunstner og grafiker. Han ble født under litteraturperioden som kalles naturalismen. Naturalismen skildrer tragiske skjebner til ulykkelige mennesker, sosial nød og urettferdigheter. Målet var å skildre og forbedre samfunnet. Edvard Munch beveget seg bort fra naturalismen og inn i det som kalles symbolismen, som hadde røtter i romantikken. Munch sine malerier framstilte menneskers psykiske liv. Skrik, Madonna, Melankoli og Det syke barn er populære malerier fra Munch som er verdt flere millioner kroner.

The Munch Museum in OsloAnnerledes utstilling på Munch-museet

Det har vært en kontroversiell utstilling på Munch-museet som brakte stor oppmerksomhet og interesse fra folket. Utstillingen heter Mapplethorpe + Munch og en del av bildene fremstiller sterke seksuelle scener. Hensikten var å provosere og skape reaksjoner. De er ikke redde for å støte bort noen. Det blitt holdt en lukket åpning og to ordinære åpninger. Over 3500 mennesker ønsket å komme på den lukkede åpninger, blant dem kronprinsen og kronprinsessa. Sjefen for Munch-museet forteller at også mange ungdommer har vist stor interesse for utstillingen. Mange kjente ansikter fra kultur, – og finanssektoren har også tatt turen innom. Mapplethorpe bildene er lånt av kunstsamleren Stein Erik Hagen.

Edvard Munch sitt museum

Edvard Munch hadde testamentert bort alle sine etterlatte malerier til Oslo kommune før han døde i 1944. Det var rundt 1.150 malerier pluss en rekke tegninger, bøker, motiver, trykkplater og skulpturer. I 1946 vedtok Oslo kommune at Munch-museet skulle bygges. 100 år etter at Munch ble født åpnet musset på Tøyen, øst i hovedstaten. Museet har en internasjonal anerkjennelse og den rommer mer enn halvparten av kunstnerens livsverk. Besøkende fra hele verden møter opp og det bygges et nytt, større museum som skal stå ferdig i 2019. Man kan leie lokaler til konferanser og andre møter og museet har en flott butikk hvor du kan kjøpe skatter fra Munch sin verden.